Plankostenfonds Wijk bij Duurstede

‘Samen zelfbouwen’ wordt gemakkelijker door nieuw CPO plankostenfonds Wijk bij Duurstede
De woningmarkt in Wijk bij Duurstede krijgt een nieuwe stimulans. Mensen die samen plannen hebben voor ‘zelfbouw’ kunnen nu voor een deel van de opstartkosten een renteloze lening krijgen. Op 13 december werd de overeenkomst getekend voor een plankostenfonds in het kader van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Initiatiefnemers zijn de provincie Utrecht, de gemeente Wijk bij Duurstede en Rabobank Kromme Rijnstreek.

‘Samen zelfbouwen’ aan een droomhuis
Een belangrijk voordeel van samen bouwen is dat de groep particulieren zelf zeggenschap heeft over de opzet van het project, het aantal woningen, de architectuur, het materiaalgebruik en de prijzen van de woningen. Soms betreft het nieuwbouw, maar steeds vaker gaat het ook over het herbestemmen van oude gebouwen. Ralph de Vries, gedeputeerde provincie Utrecht: “Het is belangrijk dat mensen hun dromen kunnen realiseren. Als je dat ook nog kan door je omgeving te betrekken dan ontstaat er een bestendige basis voor de toekomst. Het plankostenfonds draagt een steen bij aan het bouwen van woningen die met de kracht van een groep gerealiseerd worden. En daarmee dragen we bij aan het bouwen van krachtige steden en dorpen in Utrecht.”

V.l.n.r. zittend: Rien Nagel, lid Raad van Bestuur Rabobank Nederland; Jan Burger, wethouder Wijk bij Duurstede; Ralph de Vries, Gedeputeerde provincie Utrecht; Oetse Wijma, Directeur Rabobank Kromme Rijnstreek. Staand: Gabino Dorigo, CiSiO

CPO plankostenfonds
Mensen die samen willen bouwen, maken opstartkosten die ze pas later met hun hypotheek kunnen financieren. Voor projecten in de gemeente Wijk bij Duurstede kunnen zij vanaf 1 januari 2014 bij het fonds een renteloze lening aanvragen voor deze kosten. Jan Burger, wethouder gemeente Wijk bij Duurstede: “CPO wordt steeds vaker toegepast. In onze gemeente zijn een aantal succesvolle voorbeelden te vinden. Wij zijn blij met dit fonds omdat nieuwe CPO-projecten daardoor makkelijker doorgang kunnen vinden.”

Stimuleren woningmarkt
De provincie Utrecht, gemeente Wijk bij Duurstede en Rabobank Kromme Rijnstreek hebben vertrouwen in de aantrekkende woningmarkt en ze delen de ambitie om de woningmarkt verder op gang te helpen. Gezamenlijk leggen ze € 120.000,- in het fonds in. Oetse Wijma, directeur Particulieren Rabobank Kromme Rijnstreek: “Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid dragen we graag bij aan de economische en ruimtelijke ontwikkeling in de Kromme Rijnstreek. En het past bij onze coöperatie: Samen sta je sterk, dat geldt zeker ook voor de CPO als bouwvorm.”

Gabino Dorigo (CiSiO): “Met het oprichten en beheren van plankostenfondsen leggen wij de rode loper uit voor mensen die hun eigen woning en woonomgeving willen bepalen op een voordelige manier!”